• logo
 • osnovna stranica
 • Ured disciplinskog tužioca VSTV-a Bosne i Hercegovine

  Idi na sadržaj
  BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

  Kako podnijeti pritužbu

  Ukoliko smatrate da je sudija ili tužilac povrijedio dužnost, imate pravo da Uredu disciplinskog tužioca podnesete pritužbu. 

  Pritužba se Uredu podnosi isključivo u pismenoj formi na adresu:
  Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH
  Ured disciplinskog tužioca
  Kraljice Jelene 88
  71 000 Sarajevo

  ILI

  Putem mail adrese: vstvprituzbe@pravosudje.ba

  Obrazac/formular za ulaganje pritužbe (bosanski/hrvatski/srpski jezik) moguće je preuzeti na linku ovdje.  

  Pritužba treba sadržavati što više konkretnih činjenica (detalja) i okolnosti koje opisuju kršenje dužnosti sudije/tužioca. Poželjno je navesti datume, mjesta, imena, adrese i brojeve telefona svjedoka. Ako raspolažete kopijama pisama, ugovora, sudskih odluka ili drugih dokumenata koji potvrđuju Vaše tvrdnje o počinjenom disciplinskom prekršaju, priložite ih uz pritužbu. Molimo da ne šaljete originalne dokumente Uredu, jer Vam ih ne možemo vratiti nazad. Šaljite samo kopije dokumenata, koje ne moraju biti ovjerene. Ured će Vas kontaktirati ukoliko originalni dokumenti budu potrebni. Molimo također da Uredu proslijedite i sve dodatne informacije ili kopije dokumenata do kojih možete naknadno doći u posjed, a od značaja su za Vašu pritužbu.

  U većini slučajeva Ured disciplinskog tužioca ne može pravično i nezavisno ocijeniti pritužbu samo na osnovu navoda iz iste. Istraga podrazumijeva prikupljanje informacija i relevantne dokumentacije, kao i obavljanje razgovora sa osobama koje imaju informacije o navodima iz pritužbe, uključujući mogućnost saslušanja podnosioca pritužbe, kao i sudije/tužioca protiv kojeg je pritužba podnesena.

  Prije podnošenja pritužbe trebate imati u vidu da se disciplinski postupak ne može pokrenuti nakon isteka roka od 5 (pet) godina od dana kada je prekršaj počinjen. 

  3254 PREGLEDA
  • 1 - 1 / 1
  • 1